Geen producten (0)

Koopt u uw kruiwagen online? Dan zorgen wij ervoor dat uw nieuwe kruiwagen uitstekend aansluit bij de werkzaamheden die u voor ogen hebt. Uit praktijk blijkt vaak dat veel mensen niet goed weten waar ze bij de aanschaf van een nieuwe kruiwagen op moeten letten. Is dat gek? Nee, want wie maakt zich nou druk om een kruiwagen? Toch is het gebruik van de juiste kruiwagen enorm belangrijk voor de ergonometrie, de levensduur en natuurlijk het gebruiksgemak. Stap voor stap proberen wij u te begeleiden in het kiezen van de juiste kruiwagen.

Stap 1: Voor welke werkzaamheden zoekt u een kruiwagen?
Om te bepalen in welke categorie u moet gaan zoeken, is het van belang om eerst te bepalen waarvoor u de kruiwagen gaat gebruiken. Gebruikt u de kruiwagen bijvoorbeeld voornamelijk voor het verplaatsen van stenen, puin of grind dan adviseren wij u verder te zoeken in onze categorie 'Bouwkruiwagens'. Bent u opzoek naar een kruiwagen voor in en rondom de tuin, waarbij u met name groenafval en incidentieel wat stenen of grind vervoert? Neem dan een kijkje bij onze 'Tuinkruiwagens'. Tot slot kunt u kiezen voor de categorie 'Stalkruiwagens', deze kruiwagens zijn met name geschikt voor het vervoeren van grote volumes en vaak extra goed beschermt tegen roestvorming.

Stap 2: Welke kruiwagenbak moet ik kiezen?
Waar jaren terug de traditionele stalen kruiwagen nog het meeste werd verkocht, wordt er tegenwoordig steeds meer gekozen voor een stalen frame, dat is uitgerust met een kunststof bak en wiel. Een kwalitatief hoogwaardig kunststof bak bied namelijk veel voordelen. Buiten dat de bak niet gaat roesten, er geen deuken in komen en hij minder zwaar is, ontstaat er ook minder geluid na impact van bijvoorbeeld stenen of grind. Bij dagelijks gebruik kan dit het gebruik van de kruiwagen stukken comfortabeler maken. Ook worden stalen kruiwagenbakken vaak vast gelast op het stalen frame. Is de bak of het frame versleten, dan dient u beide te vervangen. Een kunststoffen bak kunt u altijd los bestellen, waardoor u met een geringe investering weer jaren voorruit kunt. 

Ook de dikte van de bak is enorm van belang voor de kwaliteit. Zo beginnen kunststof kruiwagen bakken die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit China al met een dikte van 2 tot 3mm, terwijl andere kunststof kruiwagenbakken soms tot 8mm verkrijgbaar zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de 'kruiwagenbak 160 liter'. Ook zijn er grote verschillen in kunststoffen die worden gebruikt. Zo zijn de goedkopere bakken vaak gemaakt van plastic, in plaats van HPDE kunststof. Plastic dat onderhevig is aan UV-licht zal sneller scheuren en dus minder lang meegaan. HPDE kunststof is daar in tegen vaak beter bestand tegen grote mate van impact en met de juiste UV-stabilisatoren verzekerd van een lange levensduur. 

Stap 3: Gepoedercoat, gegalvaniseerd of verzinkt frame?
In Nederland worden de stalen onderdelen van de kruiwagens doorgaans op drie verschillende manieren behandelt. De meest bekende modellen, zoals bijvoorbeeld de Fort kruiwagen TK-100 of de kruiwagens van Matador, worden vaak gepoedercoat. Het frame wordt dan middels een oppervlakkig laklaagje, bestendig gemaakt tegen roestvorming. Echter in praktijk leid elke krasje op het frame of in de bak onmiddellijk tot de vorming van roest. Een andere veelvoorkomende oppervlakte behandeling is  het elektrolitisch verzinken van staal, in de volksmond ook wel galvaniseren genoemd. Hierbij wordt het staal middels elektriciteit bedekt met een dun laagje zink. Elektrolitisch verzinken is net zoals poedercoaten een oppervlakte behandeling die alleen de buitenzijde van het frame bedekt. Bij volbad verzinken wordt het staal letterlijk ondergedompeld in een grote bak met vloeibaar zink. Het staal is dan zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde voorzien van een dikke zinken laag en daarmee optimaal bestand tegen roestvorming. Een volbad verzinkte kruiwagen is daarom ook het best bestendig tegen mestzuren. Kiest u voor een elektrolitisch verzinkte stalkruiwagen, dan zal de kruiwagen van binnenuit gaan roesten. Wij adviseren u daarom ten allen tijden om voor gebruik in en rondom de stal te kiezen voor een volbad verzinkte kruiwagen. 

Stap 4: Welk type frame moet ik kiezen?
Buiten de afwerking van het frame, is het ook van belang dat het frame comfortabel in de hand ligt. Zo worden de meeste kruiwagens gemaakt van een ronde buis met een diameter van 30mm. Toch blijkt dat de ovale buis ergonomisch gezien beter in de hand ligt en dit uw lichaamshouding tijdens het gebruik van de kruiwagen bevordert. Waarom worden veel kruiwagens dan nog steeds van een ronde buis gemaakt? Dit wordt simpelweg gedaan, omdat de productie hiervan vele male eenvoudiger en daardoor goedkoper is. Toch zien we steeds vaker dat er wordt gekozen voor een kruiwagen met een ovale buis. De kruiwagens van Matador zijn daar een goed voorbeeld van. Ook zit er groot verschil in de staaldikte die is gebruikt voor vervaardigen van een kruiwagen frame. Om kosten te drukken worden de goedkopere modellen vaak gemaakt van buizen met een geringere wanddikte, waardoor deze tijdens gebruik gemakkelijk verbuigen. Tot slot is er nog één belangrijk verschil tussen een ovaal en rond frame. Bij dezelfde wanddikte heeft het ovale frame namelijk een grotere draagkracht. Kortom, het ovale frame komt daarom als beste uit de test!